Invitation til CeDifs årskonference 2024

Grafik med CeDifs gule og lyseblå farver i baggrunden og teksten "CeDif årskonference, 14. november, Roskilde Universitet, Barndommens intensivering"

Skrevet af Anne-Sophie Schröder - Den 16. august 2024

Deltag i Center for Daginstitutionsforsknings årskonference 2024

Den 14. november fra kl. 09.30-15.30 åbner Center for Daginstitutionsforskning for 8. gang dørene for pædagoger, forskere, konsulenter, ledere og politikere, når vi afholder vores årlige konference om dagtilbudspædagogik. Årets tema er ‘Barndommens intensivering’, og vi ser frem til en inspirerende dag med spændende oplæg og workshops.

Konferencen bliver afholdt på Roskilde Universitet og tilmeldingsfristen er den 31. oktober. Læs mere om tilmelding nederst på siden. 

 

Årets tema – Barndommens intensivering

Daginstitutioner er kommet under stigende pres for at styrke børns tidlige læring, samtidig med at ressourcerne er knappe. Børn er kommet under pres for tidligere og hurtigere at skulle præstere, bedømmes og evalueres. Samtidig med denne intensivering af hverdagslivet i institutionerne, viser flere undersøgelser, at stadig flere af de små børn mistrives. 

På årskonferencen præsenteres tre forskningsprojekter, der fra forskellige vinkler undersøger denne stigende intensitet i barndommen og stiller spørgsmålet: Kan vi ligefrem tale om en barndom i krise?
Vi ser også på, hvilke reaktioner og modtiltag der kan være.

 

Program

09:30 – 09:45 Kaffe og te

09:45 – 10:00 Velkomst: Introduktion til dagen og temaer

10:00 – 10:30 Oplæg: Barndommens intensivering – tendenser, konsekvenser, udfordringer og alternativer

v/ Jan Kampmann, professor, RUC

De seneste årtiers øgede styring af dagtilbudsområdet har skabt et generelt øget tempo på alle niveauer, fra antallet af det pædagogiske personales ’skal-opgaver’, til forventninger om hvad børn skal mestre i en stadig tidligere alder. Effektivisering, standardisering og kontrol udgør centrale styringsmål, hvilket kan ses som neoliberale idealer for hvordan også offentlige pædagogiske institutioner skal styres. Som modvægt til dette må det pædagogiske sprog generobres, den professionelle dømmekraft værdsættes og institutionens hverdag for børn, personale, ledelse og forældre præges af demokratisk organisering.

10:35-11:05 Oplæg: Intensivering af flersprogede børns sproglige udvikling

v/ Lars Holm, lektor, DPU

Dette oplæg illustrerer intensiveringsprocesser inden for dagtilbudsområdet gennem en analyse af de omfattende ændringer i den politiske og faglige rammesætning af flersprogede børns sproglige udvikling, der har fundet sted siden 1990´erne. Udviklingsprocesserne her i landet perspektiveres gennem et sammenlignende udblik til Norge og Sverige.

11:10-11:30 Pause

11:30-12:00 Oplæg: Kampen for minimumsnormeringer

v/ Tomas Ellegaard, lektor, RUC

Dette oplæg fokuserer på en vigtig bevægelse mod intensiveringen af barndommen – nemlig forældrebevægelsen ’Hvor er der en voksen?’. Hvad var og er det for en bevægelse, og hvad var dens centrale krav og hvordan hænger det sammen med intensiveringen? Oplægget bygger på en undersøgelse af og med de centrale aktører i kampen for minimumsnormeringer i daginstitutionen.

12:00-13:00 Frokost

13:00-13:30 Æstetiske perspektiver: Fortællingens kraft

v/ antropolog og historiefortæller Anette Wilhjelm Jahn fra Måle Fortælleteater

Efter en formiddag fyldt med indsigter fra CeDifs forskningsprojekter, skifter vi gear og inviterer jer med ind i fortællingens magiske univers.
Antropolog og anerkendt historiefortæller Anette Jahn fra Måle fortælleteater tager os med på en sanselig rejse, der sætter refleksion i gang på en helt anden måde.

13:30-13.45 Pause

13:45-14:45 Workshops

Hver deltager vælger én workshop ved tilmeldingen. Se beskrivelsen af de forskellige workshops i oversigten længerede nede

14:45-15:00 Pause

Hvad giver dagens oplæg anledning til af tanker om sprogpædagogik? Hvilke spørgsmål sidder vi tilbage med?

15:00-15:30 Afrunding og tak for i dag

Oplægsholdere svarer på kommentarer og spørgsmål fra workshops.

 

Oversigt over workshops

Workshop 1

Intensivering af hverdagen i daginstitutionen
v/ Jan Kampmann og Kim Rasmussen


Forskerne indleder med et kortere oplæg om hvordan vi ser forskellige tendenser til at hverdagen intensiveres for både børn og personale, og hvordan dette kan føre til øget grad af mistrivsel for begge parter. Om dette er genkendeligt for deltagerne, samt hvilke muligheder der er for at gå op imod dette vil være omdrejningspunkt for diskussionerne i workshoppen.

Workshop 2

Erfaringer fra det sprogpædagogiske arbejde med flersprogede børn
v/ Annegrethe Ahrenkiel og Lars Holm

Workshoppen indledes med, at forskerne præsenterer nogle empiriske eksempler på dilemmaer i det sprogpædagogiske arbejde fx i forhold til børns deltagelse i formelle og uformelle aktiviteter.  Deltagerne inviteres til at dele erfaringer og dilemmaer fra deres sprogpædagogiske arbejde.


Workshop 3

Hvad kan man lære af kampen for minimumsnormeringer?

v/ Tomas Ellegaard


I workshoppen vil vi diskutere, hvad kampen for minimumsnormeringer var en kamp for og imod. Hvad er situationen i dag efter at minimumsnormeringer er indført? Og hvordan peger bevægelsen på hvordan forskellige interessenter kan arbejde sammen og hver for sig for forandringer i børns daginstitutionsliv?

 

Tilmelding

Arrangementet kræver tilmelding og koster 200 kr. Prisen inkluderer sandwich til frokost samt frugt, te og kaffe i løbet af dagen. Du tilmelder dig via nedenstående link.

Tilmeldingsfrist er d. 31. oktober 2024.

Der er begrænsede pladser, som bliver fordelt efter først til mølle-princippet.

Du tilmelder dig via dette link: Tilmelding

Forrige
Forrige

Deltag i fyraftensmøde om familieforståelser i pædagogisk praksis

Næste
Næste

Social ulighed i børnehøjde